Råd för dig som tänker skaffa din första valp

Att skaffa sin första hund är spännande för hela familjen. Hunden kommer bli en ny familjemedlem som också kommer behöva din tid och uppmärksamhet. Att bli hundägare kommer med en hel del ansvar, så det första steget är att se över hur din vardag ser ut. Passar det för dig att skaffa hund?

Har du tid?

När du skaffar en valp så brukar man säga att de fyra första månaderna är de mest tidskrävande. Den kommer behöva mycket av både din uppsyn och uppmärksamhet, valpar är nyfikna! Olika raser kan kräva olika mycket motion, men du måste fortfarande vara beredd på att en stor del av din tid kommer behöva läggas på hunden. Du bör tänka på att även när hunden blir vuxen så är det inte säkert att du kan lämna hemmet hur helst, hunden kommer fortfarande behöva passning.

Har du råd?

Att köpa en valp kan vara dyrt. Förutom att köpet av bara valpen kan ligga på allt mellan 10000 till 20000 kr så tillkommer mat, försäkringar, vaccinationer, leksaker och andra utgifter som man alltid inte kan förutse. Första året kan man räkna med kostnader på 10000 till 15000 kr. Tänk även på att om du har planer att gå på valpkurser så kan det också kosta en del.

Träning

Förutom att bara bli rumsren så kommer din valp behöva träning. Valpen behöver lära sig hur man ska bete sig i sociala sammanhang, både bland människor och andra hundar. Din hund kommer behöva se dig som en ledare, och för att det ska fungera så behöver du ha en bra relation till hunden. Ett bra sätt att bygga en bra relation är genom lek. Du kan ha en boll som endast kommer fram när ni ska leka, på ditt initiativ. Låt hunden få leka av sig och avsluta med att du tar bollen igen. Då visar du att det är du som bestämmer när det är dags för lek och att det är du som har den roliga bollen. Valpkurser kan vara väldigt nyttigt. Kolla där du bor, i många fall finns det ordnade aktiviteter och kurser för dig som ny hundägare.